Please use your callsign as username
Gebruik uw call als gebruikersnaam.


Search in QRZ.COM


Created by PA4RM

Verslag ARDF-vossenjacht op 80m ingericht door WLD.

Woensdag 28 december 2011 , een druiliger , frisse winterdag in deze donkere dagen tussen  Kerstdag en Nieuwjaar .
Onze compagnon de route Jacky komt stipt op tijd het hof opgereden en al gauw zijn we tezamen  met onze mini-caravaan  met auto , jeep en mobilhome  op weg naar de startplaats van onze eerste officiële  ARDF vossenjacht .
Het lokaal heet toepasselijk “ vossenhol” en is een mooie uitvalplaats voor de jacht .
Eerst hebben we de MO opgesteld om eens te oefenen en stelde daar vast dat het toch niet zo simpel was om onze vlaggenstok in de grond te prikken . Blijkbaar was onder het zand een verharding aanwezig . Gelukkig zal dit in het bos geen probleem opleveren .
De vijf vossen werden klaargezet en via de speciale kabel gesynchroniseerd . De gehele cyclus werd afgelopen om te zien of alles liep zoals het moet en de timing was perfect. Deze perfectie bleef gedurende de gehele jacht bestaan , wat we tijdens onze initiatiejacht ook al vastgesteld hadden . ON7YD heeft hier subliem werk verricht met zijn PIC-controller.
Terug de vosjes in hun kist opgesloten en alles in de jeep geladen . De xyl bleef ter plaatse om de gasten te verwelkomen .Jacky en ik gingen de vossen uitzetten . We kozen ervoor om eerst de verste vos eerst uit te zetten , zodoende konden we ook uitluisteren of de MO tot daar te horen was . Dit bleek geen probleem te zijn .
Vos 5 in zijn hol gestoken en  dank zij ons nieuw systeem en een magneet de zender geforceerd om in de lucht te komen . Kleine paniek ! Op de ingebouwde antennestroommeting was er geen uitslag te zien ! Geen stroom is ook geen straling . Alles nog eens nagelopen maar elke aansluiting was OK . Ik had thuis alle coaxen nog op voorhand eens uitgemeten , dus dat kon normaal niet de oorzaak zijn .We weten dat de afstemming van onze antenne scherp is dus daar zochten we eerst de oplossing , maar we kregen geen enkel teken dat we vordering maakten .
Toen viel mij op dat we wel dicht tussen de  takken zaten van de omringende struiken en dat dát wel eens de oorzaak kon zijn. De antenne een meter verder en vrijer gezet bracht de oplossing en onze hartslag terug naar beneden.
Op naar het volgende hol. Vos 4 zit hier niet écht heel ver vandaan want als je het paadje volgt wordt je bijna daar automatisch naar toe geleidt. Met de auto moesten we toch een eindje omrijden en blijkbaar heeft, achteraf gezien ,ook een jager dit te voet gedaan wat een extra 2 km in de benen bracht , niet waar Marc ?
Met deze vos hadden we geen probleem en ook de andere vossen verliepen vlot .
Net voor 12h30 kwamen we terug op de vertrekplaats . Ondertussen hadden we reeds contact via 2meter gehad met de Maarten , ON3LOL en QRP van mij dat er reeds jagers toegekomen waren .
Maarten heeft dan ook de eerste inschrijvingen gedaan. De parking stond al goed vol en nadat iedereen ingeschreven waren stonden er 16 jagers op de lijst . Niet slecht voor een woensdagmiddag! Jacky verklapte mij dat er geen meer moesten bijkomen want hij had op mijn aanvraag slechts 16 diploma's gemaakt , net genoeg !
Daarbij waren ook enkel xyl's bij, die nu al bijna traditiegetrouw van onze vossenjacht een wandel-evenement  maken .

Groepsfoto 28 december 2011
Na de groepsfoto en de briefing werden de jagers losgelaten omstreeks 13h00 . De chrono werd ingedrukt en stilaan liep de parking leeg .De koffie werd gezet en de boterhammen gesmeerd . Het werd stilaan rustig .De mobilhome werd een beetje opgeruimd en  de eerste diploma's werden voorzien van de reeds gekende data . Jacky ging op pad om zijn zelfbouw toestel eens uit testen vergezeld van Willy ON5JE . Effe een klapke op 2m met ON5JE en ON6RL tot daar plots nog twee  jagers verschenen die wel nog wilde meedoen . Onze bekende jager Kurt ( ON4CHE) en QRP  gingen nog een tweetal vossen peilen “ voor de sport” . Ons totaal kwam daardoor op 18 en ik in de problemen voor de diploma uitreiking . Ik heb toen snel beslist dat onze voorzitter er geen kreeg en de QRP Joris wel . Kurt en Luk zullen ze wel eens krijgen .
Reeds na een goeie 56 minuten kwam onze nr 1 al terug ! Vijf vossen in minder dan één uur en met een loopafstand van meer dan 9 km . Die heeft niet stil gestaan ofwel heeft hij een “ brommerke” in zijn benen . Misschien vriend ten huize van Cancelara ?
Ik heb hem koffie en gebak ( door xyl gemaakt) aangeboden in de mobilhome om hem uit zijn tent te lokken en zijn verhaal te doen . Ik moet toch érgens van leren om zelf goeie uitslagen te behalen . Het blijft  natuurlijk een geheim wat we daar besproken hebben .
Zijn opmerking over de gebrekkige kaart is later ook nog door anderen herhaald . We werken eraan tegen de volgende jacht .
Stilaan kwamen , een dik halfuur en twee tassen koffie later , de andere jagers binnen. Eddy PA3EIF was tweede maar had maar vier vossen te pakken gekregen , de verste vos had zich goed schuil gehouden ! Maarten ON3LOL kondigde zijn aankomst al via 2m aan . Ik ben er bijna klonk het door de TH22 . Aan de mobilhome werd 1h47m30s geklokt maar wel met 5 vossen .Het leverde hem dan ook de tweede plaats op.
Stilaan liep de parking terug vol en ook de wandelaars waren terug .De xyl's stelden nog een tafel op voorzien van wat lekkers zoals drank waar je warm van kreeg en dit kon zowel iets alcoholisch zijn of gewoon warme chocomelk of koffie . Dit alles vergezeld van zelfgemaakte cake .
Terwijl de verhalen de ronde deden zat deze duts de uitslag te berekenen en de diploma's te vervolmaken .Het was aangenaam te horen dat “ ik moest hier links gegaan zijn in plaats van rechts “ gerepliceerd werd met “ ge moest maar op uw kaart gekeken hebben !” . Er was blijkbaar nog steeds wat animo op de parking!
De uitslag werd bekend gemaakt en de diploma's ontworpen door Jacky (tnx  ON3JK) uitgereikt .
De jagers gingen terug naar huis en zochten hun zetel op .Wij , Jacky , Maarten en mezelf hebben de vossen terug opgehaald en de xyl ruimde de parking op .
Al bij al een mooie middag .
Tot de volgende !
Met dank aan Jacky ON3JK , Maarten ON3LOL en mijn xyl voor de assistentie .
ON4AOL , Luc